Arkeologiset löydöt todistavat Raamatun paikkansapitävyyttä

Israelissa tehtiin maaliskuussa haasteellisen ajan keskellä suurin arkeologinen löytö yli 70 vuoteen. Kuolleella Merellä, Qumranissa, löytyi luolista lisää yli 2 000 vuotta vanhoja essealaisten kirjoittamia kääröjä, joissa oli osia Raamatun teksteistä, mm. Sakarjan ja profeetta Naahumin kirjat. Essealaisia pidetään yhtenä suurimmista Jeesuksen aikana alueella vaikuttaneista uskonnollisista lahkoista, fariseusten ja kirjanoppineiden lisäksi. Jeesuksen opetukset ovatkin hyvin lähellä essealaisten tekstejä. Vanhimmat säilyneet Raamatun tekstit löydettiin vuonna 1979 Ketef Hinnomin hautaluolista Jerusalemin vanhan kaupungin kupeesta. Ne oli kirjoitettu kahdelle pienelle hopeiselle käärölle ja ajoittuvat noin 650 eKr. Jerusalemin ensimmäisen temppelin aikaan ennen Babylonian karkotusta! Vaikuttaa siltä, että kaikki tässä maassa todistaa Raamatun paikkansapitävyydestä, ja tämänkaltaisia uusia löytöjä tehdään jatkuvasti!

Teksti ja kuva: Kristiina Wiley

Lue lisää Raportti-lehdestä Israelin kuulumisia muun muassa One Wayn naistenkodin toiminnasta ja kuluneen syksyn juhlakausista, jotka ovat hyödyllistä aikaa myös miettiä iankaikkisuuteen liittyviä asioita!